Een wijze les van Aristoteles

Het was Aristoteles die drie eeuwen voor Christus al wijze woorden over de speech sprak. Deze Griekse filosoof, wetenschapper en speechschrijver leerde z’n publiek dat een overtuigende speech steunt op drie elementen: ethos, logos en pathos.

Ethos betreft de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de spreker. Ofwel, gelooft het publiek je? De tweede, logos, gaat over de inhoud van de speech. Klopt je verhaal? De laatste, pathos, betreft passie en emotie. Anders gezegd, heb je een aantrekkelijk verhaal? Raak jij hiermee je publiek?

Aristoteles wist al, scoor je op een van de drie elementen onvoldoende, dan heb je een probleem. Met ethos kan ik je helaas niet echt helpen. Dat heb je of dat heb je niet. Voor logos en pathos ben je bij mij wel aan het goede adres.

Hier zie je een gastcollege van Wouter Bos. Hij vertelt over ethos, logos en pathos en laat aan de hand van filmpjes zien wat er met een speech goed en fout kan gaan. De ethos, logos en pathos zijn bij Wouter Bos alle drie dik in orde. Oordeel zelf! Ter lering ende vermaeck en het duurt maar een half uurtje.


Terug naar de homepage